Панамският канал

Една от първите ни спирки миналата година беше Панамския канал. Кацайки в Панама сити, нямаше как да не се отбием да видим един от най-грандиозните инженерни проекти в света. Каналът (дълъг 81 км дълбок 12 м и широк 150 м) съединява Атлантическия с Тихия океан. Той съкращава маршрута на плавателните съдове с 13000 км (в сравнение с този през нос Хорн, Чили).
Miraflores Locks, Panama City

ИСТОРИЯТА НАКРАТКО

Франция започва строителството му през 1879 г. Прибързаните действия, лошият проект и болестите в района са причина за високата смъртност сред работниците – 27 000 до края на строежа му! Следват скандали, опити за подкупи и провал. В края на 19 век Панамският провлак е част от територията на Колумбия. САЩ успява да се сдобие с правата за прокопаването на канала като се възполва от местното движение за независимост по това време. Рузвелт подкрепя военно Панама и през 1903г следва оттегляне на Колумбия  от територията. Строежът бележи своя бум и като резултат каналът е завършен предсрочно през 1914г. От 2000г над зоната е установен неутралитет и каналът се управлява от панамска правитествена организация.
 

ТУРИСТИЧЕСКАТА АТРАКЦИЯ

Преминаването на плавателни съдове се осъществява чрез шлюзове, които регулират нивото на водата и малки електрически локомотиви, осигуряващи движението на корабите. Разбира се, не са пропуснали и да направят цяло шоу за туристите. Най-популярните наблюдателни площадки са Miraflores locks близо до Панама сити и Gatun locks до Колон – $15 за чужденци. Можете да наблюдавате и през онлайн камерите
И още:  Алтернативна идея (още от 17в) е канал минаващ през Никарагуа.През 2014г проектът е финално одобрен, но строежът става по-съмнителен с всяка изминала година.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s