Overland Tours- с какво ще ви спечелят?

След като преди няколко години сериозно се разтърсих за достъпни варианти за организирано пътуване из Африка (и изпробвах един от тях), мисля, че събраната информация може да е полезна за онези от вас, които искат да посетят континента (а и не само него!). Всяка страна е много индивидуална, разбира се, но опции има за голяма част от тях. За съжаление пътуването до там е скъпо и не се изчерпва само с разходите за самолетен билет и туристическите услуги, които получавате. Повечето страни изискват виза от българските граждани, а също така трябва да предвидите разходи за ваксини и превантивни мерки за здравето (хапчетата за малария са си сериозен разход).

Ако проверите вариантите за екскурзии, които нашите туристически агенции предлагат, цените им често са 4000- 5000+ лв за 7-10 дена (със самолетен билет и визи). Ние все пак решихме да използваме услугите на такава, но тя предлага един по- различен вариант. Penguin Travel (оферти за пътувания до по- нестандартни дестинации и по по- нестандартен начин) бяха посредник между нас и южноафриканската агенция, с която пътувахме. Определено беше полезно като първо пътуване до тези места, да ни насочат към следващите стъпки в подготовката. Цената, която платихме, беше с минимална разлика от това, което местната там агенция предлагаше. За сравнение, пътуване 20 дни (през 1,2,3 или дори 4 страни) е около 2000-3000 лв без самолетен билет (1000- 1500лв, по- високи, ако началната и крайната дестинация са различни) и визи. Това включва нощувки, 3 хранения на ден, транспорни разходи, някои такси за вход (в природни паркове например) и допълнителни турове.

Свързаха ни с Nomad Africa Adventure Tours (Южна Африка) предлагащи така наречените “overland” турове, които за първи път чувахме. Става дума за предвижване по суша от началната до крайната точка на тура с големи мощни бусове (adventure truck) пригодени за сафари и offroad движение- повече за “overlanding“-а. Спането става главно в къмпинги като можете да изберете дали желаете да спите на палатка (camping tours, което силно СИЛНО препоръчвам по тези ширини) или на закрито (accommodated tours). Разбира се, и цената е различна, но това е и най- удобния елемент. Имате възможност да пригодите пътуването според разходите, които можете да си позволите. Друг избор, който предоставят, е дали да се възполвате от всички предвидени екстра турове/ посещения на обекти/ екстремни занимания и т.н., част от тях или само тези в задължителната програма. Храненето става по пътя, без значение къде сте, всичко необходимо е в буса- маси, посуда, храна, вода. А с вас, освен водач, има и готвач:) Всички помагат в приготовянето на храната, почистването след ядене, опъването и прибирането на палатките. Освен това, във возилото има и шкафове за багаж, място за палатки и матраци. Гаранция, по- автентично организирано пътуване няма! А и нещо много ценно- пътувате с хора от цял свят, споделяте истории и емоцията по пътя- ставате като едно семейство. Водачът (и шофьор) е местен, което е чудесна възможност да получите информация, за местата, по които сте, от първа ръка. Вечер се организират т.нар. “брифинги”, на които се прави подготовка и план за следващия ден, както и стават интересни дискусии.

Малко от личния архив, за да онагледя.

А, ето накратко как минава един такъв тур 😉

Разбира се, има и някои негативи (макар, че е силна дума в този случай) на този тип пътуване, но колко ще ви повлияят си зависи от вас 😉 Интензивната програма (почти всеки ден пътуване 2-6 часа и често ставане около 5:00), може да не ви се стори особено удобна. От друга страна, не изпускате нито една гледка и гаранция- забравяне за неудобството и друсането на возилото. А това време можете да използвате и да се опознаете с останалите участници в тура. Агенцията запазва правото си да промени програмата, ако климатичните условия го наложат. Предупредиха ни, че някои пътища може да са наводнени и придвижването тогава ще се случи по обходен маршрут. Времето предвидено за определено място може да бъде променено, за да се навакса със закъснението. Все пак, ние нямахме подобни случки. Не сме имали и опасения за здравето или сигурността си.

Абе няма да изпуснете елемента на приключение и тръпка със сигурност!

В случай, че искате да проверите тура, на който бях- Cape Town to Victoria Falls North. Имате търсачка Tour Finder, където можете да зададете желана цена, продължителност, област и тн. и да видите туровете, които отговарят на посочените критерии.Най- дългият тур за момента е 58 дни.

Още една агенция, която организира подобни пътувания и по другите континенти- Dragoman Overland Tours. Удобно при тях е, че на карта можете да изберете точки от съществуваши маршрути и да проверите какви варианти за тур има между тях. Повечето са класически и ще ги срещнете при всяка подобна агенция на близки цени.

dragoman-tours

Ако проверите из нета за “overland tours”, ще намерите и други такива агенции.

Трудно беше да пропусна емоционалната част в поста, но ще си позволя да кажа, че по-истинско и запомнящо се пътуване от това преди две години, не ми се е случвало. И не само заради местата, през които минахме, а и поради начина, по който го направихме, и хората, които бяха с мен – познати и непознати. 🙂

Насреща съм за допълнителна информация, ако решите да се впуснете в подобно приключение!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s