Как да намерим (извънредно!) изгодни оферти за самолетни билети?

ezgif-com-resize

Напоследък зачестиха намаленията в цените на билетите, които авиокомпаниите правят. Откриват се нови маршрути, а цените падат чувствително с всеки изминал сезон.

Има обаче някои трикове, които могат да ви осигурят оферта за самолетен билет в пъти по- ниски от най- ниските редовни, които намирате. Като започнем от варианти за полети до съседни летища и използване на други видове транспорт от там до крайната дестинация, до грешки в изчисляването или превалутирането на цените на самолетните билети. Ако имате време да поразръчкате няколко уебсайта/ търсачки, ако сте готови да стегнете куфара още след седмица- две, ако можете да оползотворите и не ви бъркат няколкото.. 5-10 часа престой на летище и едно- две прекачвания или ако не ви бърка да сте спонтанни и да отреагирате на оферта на минутата… тук можете да немерите малко полезна информация как да използвате тези си качества и да превърнете бързо мечтаната дестинация в реална.

Търсачки за изгодни полети 

Аз лично проверявам най- често momondo и skyscanner. Тези търсачки изпозлват алгоритми, които намират най- добрите оферти за самолетен билет и имат интересни опции, от които можете да се възползвате. Например, статистика за полетите от – до определени дестинации (Flight Insight for … to …- не е налична за абсолютно всички маршрути), където ще откриете разбивка на влиянието на различни компоненти- часове на дена, дни, авиокомпании, върху цената на полета:

untitled3flight-insight

или просто можете да изберете цял месец в който да излязат различните оферти за зададения полет (с опция за най- изгоден месец):

untitled2

И все пак, ако замисляте пътуване след година и не ви се рови през ден да проверявате как се движи цената на полета, който ви интересува, можете да се възползвате от опцията за изпращане не мейл, с който да ви информират, когато има промяна в цената.

Може би сте чували, че ако проверявате често цената на полет до дадена дестинация, е добре да триете cookies на браузъра, който използвате. Идеята е, че информацията се използва за увеличаване на цената на билета- колкото по- атрактивна е една дестинация за вас и колкото повече я проверявате, толкова повече се повишава цената ѝ. Оказва се обаче, че това е мит! Е, поне за споменатите две търсачки- повече тук и тук

Когато нямате изскване за конкретна дата, проверете как са цените и за другите дни от седмицата. Нормално е те да са по- високи уикендите, в туристическия сезон или по време на празници, когато интересът е голям. Имайте предвид, че тези търсачки често не вземат предвид намаленията, които авиокомпаниите правят. Също така, не работят с всички нискотарифни компании, така че преглеждайте и другите варианти. Ето и следващия…

Комбинация от полети, използване и на друг вид транспорт

Вижте по форуми или тествайте търсачки дали можете да откриете комбинация от полети, които не излизат със споменатите по-горе сайтове. Ако можете да летите с някоя нискотарифна компания до европейска столица, да изкарате една- две нощувки там, а след това да хванете полет до крайната цел (друг континент най- често), вероятно ще изскочат примамливи за джоба офери. Или се поинтересувайте от авиокомпаниите, които оперират в и около крайната ви дестинация. Air Asia е добър пример, защото имат атрактивни цени и полети из цяла Югоизточна Азия, та даже и до Австралия и Иран.

Проверете се къде на картата е разположена крайната ви дестинация. Огледайте се за съседни градчета и проверете дали до там няма по- изгодни директни полети. Ако има удобен и евтин транспорт, след това, от летището до крайната ви цел- ето още един вариант. Тук, разбира се, трябва да прецените дали времето или средствата са ви по- важни. Примери: Лутън до Лондон, може би и цяла Холандия, където всичко е на два- три часа път. Добър пример и актуален за България е придвижването до Истанбул с кола или автобус (80-90лв двупосочен), откъдето има много добри оферти за полети до Близкия Изток и Африка.

Например:

untitled-3untitled4

цък цък цък и наближава най- апетитната част…

Грешки в изчисленията! Нереално ниски цени на полети! 

Често при изчисляването на цените на самолетни билети се допускат грешки. Човешки или технически, проблеми в превалутирането (например датската или немската версия на сайта дава по- ниска цена от английската) или просто недоглеждане, пропуск да се добави на такса… колкото повече авиокомпании и полети, толкова по- голяма вероятност да се случи. В такива моменти трябва да се действа на мига, защото забележат ли грешката (което често се случва до минути), офертата приключва. Лошото на този вариант е, че трябва да се съобразите с датите, за които е станала грешката. Има вероятност и авиокомпанията да отмени направените резервации (но, разбира се, възстанови парите ви).

Добре де, ама нали не очакваш да ровя в 205691573857 сайта, търсачки и форуми през минута, за да хвана подобна грешка…?!?!” Тук идва ред на …

Сайтове и блогове обявяващи оферти

Много са и броят им се увеличава. Често, появи ли се забележителна оферта или грешка в цената на билет в един сайт, тя тръгва и из останалите. Ще спомена най- проверяваните от мен сайтове- Flynous и Fly4Free и ще дам препратка към още много подобни. Последните една две години постовете там отбелязаха истински бум, та дори често се случва да излезе някоя оферта и от София. В тези сайтове и блогове се публикуват:

  • намаления, които правят някои авиокомпании;
  • промо кодове, които можете да изпозлвате за определени полети и да намалите цената им;
  • open-jaw оферти;
  • грешки в изчисленията (за които споменах вече);
  • RTW (Round The World) билети.

Един български сайт – Magelanci, е поместил секция във форума си специално по темата. В този пост можете да откриете “Таблицата” с множество сайтове от цял свят подобни на споменатите по-горе.Много от тях имат и facebook страници, което е най- оптималния вариант за използване.

И говорейки за любимите ми авантички, ще вмъкна и един бонус към поста. Скоро се появи пост на блогъра Anil Polat събрал информация за wifi паролите от много летища по света:

И още един полезен сайт- A Guide to Sleeping in Airports, ако нямате против летището да е втория ви дом за няколко часа и търсите някакво удобство там (знаем колко коварни за спящия човек могат да са преградите на седалките!)

Всякаква допълнителна информация, която имате е добре дошла, затова заповядайте да коментирате и обогатим статията 🙂

Приятен полет!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s