Куба -кога, къде и как из острова

Много хора са ни разпитвали за пътуването ни до Куба, правейки планове да посетят острова. Тук ще спомена основните моменти от нашето пътуване, както и ще дам някои съвети и идеи, които според мен ще са ви полезни, ако искате да посетите страната и се колебаете покрай организацията. Прикачила съм и малко снимки от личната колекция за онагледяване 😉  Информация къде какво може да се види, има в изобилие из нета, затова ще я спестя тук. Също така ще пропусна емоционалната част, която иначе би преобладавала!!

Предполагам (и очаквано), че ситуацията в Куба е по- различна от това, което видяхме ние, когато бяхме там, предвид смекчаването на отношенията на страната със САЩ. По тази причина и много твърдят, че това е последен шанс да се види в стария и блясък. Пък и скоро тук идва зима, а това по наблюдения е едно от най- подходящите времена (извън туристическия сезон) за пътуване из острова. Валежи- минимални, температури- поносимо високи 😉

За колко време?

Ние планирахме там три седмици през март 2014 година- разбира се, крайно недостатъчни. Отделете минимум 3-4 седмици, за да можете да се адаптирате в първите една- две, а след това истински да се насладите на културата, хората и природата. Смисъл в пътуване до там единствено, за препичане по плажовете  (киснене само във Varadero, например, което е “класика”…), аз не виждам и не съм засегнала тази опция 😉

Полети и авиокомпании!

След като дебнех цените на билетите нефанатично близо година, забелязах, че най- ниски са през месец март с Аерофлот (Русия) през Москва. И, ако не ви бърка 11 – 13 часа полет от там директно до Хавана + ~18 часа престой на Шереметиево, офертата си я биваше 😉 Напоследък съм забелязала, че има по- адекватни варианти като офертите, които често започнаха да излизат за директни полети от Германия (за около или малко под 300 евро) като от тук до там лесно могат да се намерят такива на добра цена. Но в този случай ще трябва да се съобразите повече с периодите на офертата. Проверявайте тук. Иначе през Испания е добър вариант. Проверка в skyscanner или momondo ще ви даде представа.

Визи?

Куба има посолство в София и визите стават лесно. Понеже освен самолетни билети искаха и потвърждение за резервация на нощувки, бяхме принтирали цялата си кореспонденция по мейл с хостовете ни през първата седмица. Оказа се излишно. Също и цената, която платихме на място беше някаква измислена и по- ниска от това, което официално беше обявено и това което ни бяха казали предварително.  Информация от МВнР

Ваксини, хигиена и здравеопазване?

Няма нужда да се ваксинирате, ние поне не го направихме. И все пак, в зависимост от това колко “разнежени” сте в здравословно отношение, сами преценете (информация в линка към МВнР). Пийте бутилирана или преварена вода, за да сте спокойни. Чувала съм също съвети да поръчвате напитките си БЕЗ лед – ние не сме имали проблеми с него. Не сме усетили да има проблем с хигиената никъде, където сме били. Направи ни впечатление навсякъде, че кубинците паддържат изключително чисто.

Здравеопазването в Куба е на много високо ниво- ето малко ENG и BG материал по темата. Това може да ви е полезно: Бяха ми поръчали да купя лекарство, което се произвежда и продава само в Куба. Съответно след 100 уговорки и обещания, прокупката му беше извън аптеката, скрити от хорските очи 🙂 (предвид, че не съм кубинка и нямаха право да ми го продават). Все пак една застраховка за периода, в който сте там, няма да е излишна.

Безопасност?

Не е проблем. В рамките на нормалното, де.

Къде?

Ще ви спомена къде успяхме да отидем ние и няма да се вживявам в ролята на гид- информация из нета има достатъчно 🙂 Имахме някакъв план, но го променихме в движение. Най- добрият вариант, разбира се, е да решавате на място, накъде да поемете.

Havana– колкото и време да останете там, няма да съжалявате! Каквото и да кажа… няма да е достатъчно… е, ще си позволя да препоръчам един бар, в който ни заведе Хесус, “top Couchsurfing user” кубинец по онова време, на седмична среща на същите в Хавана. El Chanchullero– aко си търсите дружка за пътуване или идеи накъде да поемете из острова, например, там със сигурност ще намрите един- двама, от които да почерпите вдъхновение.

Playa Giron (в историческия “Залив на прасетата”- Bay of Pigs)- едно от непланираните места, където останахме няколко нощувки в бунгалата на едно соц хотелче. Но съдбата имала план- на няколко километра от хотелът се намираше най- прекрасното райско местенце за дайвинг, на най- прекрасните ниски цени (US$ 20-30), където без много уговорки си те пускат на 18 м след второто гмуркане! Нямаше как да не повторим и потретим даже. През пътя, от другата страна пък беше една от най- дълбоките подводни пещери, също подходящо място за дайвинг и шноркелинг.

Trinidad– градче в топ 3 турситически дестинации в Куба, но определено си заслужава. Колониалната архитектура, хълмистите околия и спокойствието на провинцията не са за изпускане. А .. и жегата е уникална там- тотално ни скапа!

Santa Clara– Тук е мавзолея на Че, тук се е провела и последната битка от Кубинската революция. Ако се интересувате от Кубинката история, заслужава си да се отбиете там за ден- два.

Viñales (Pinar del Rio). Внушителни карстови форми, стръмно издигащи се на десетки метри, червеникава почва, палми, тютютневи плантации и слънце. Задължително в списъка. За съжаление нямахме време да направим някой трек там, както планувахме. Иначе има еднодневни (или за повече време) екскурзийки от Хавана до там. Най- често включват посещение на фабрика за ром, фабрика за пури в Pinar del Rio, разходка из природата около Viñales- пещери, реки и споменатата долина (която, между другото е под закрилата на UNESCO).

Varadero– най- популярния сред туристите курорт- 800- 1000 метра широка ивица в океана хотели и плажове. И въпреки упорството ми- отидохме! За една нощ. И.. не беше толкова зле. Странно нямаше почти никакви хора. Огромни широки плажове и склонна съм да се съглася- водата с най- много нюанси на синьото (спомням си, че някой така ни я беше промотирал), която някога съм виждала. Е, заслужава си за ден. Можете организирано (или не?) с лодка/ катамаран и т.н. да посетите някой от съседните острови. Забележително красиви, но гледайте да сте с възможно най- малка турситическа група, за да им се насладите.

И остана ни една цяла Източна Куба, която планирахме, но не успяхме да видим…

Нощувки и резервации?

Най- популярния и добър начин за нощуване е в т.нар casa particular. Местни, които имат разрешително, отдават дома си или стаи от него на туристи. Цените могат да варират и не са от най- ниските- 15-25 CUC ($1 = 1 CUC) като в Хавана са по- високи от провинцията. Ние запазихме първите си няколко нощувки преди да заминем и намерихме домакините си от някакви случайни сайтове (cuba-junky например)  като комуникацията ставаше по мейл (не очаквайте да ви отговарят често, малко от тях имат редовен достъп до Интернет). На място си пишехме sms-и за да се разберем кога да ни очакват или домакините ни от предното място им се обаждаха по телефона, за да ги информират. Дори да нямате резервация, не е проблем да си намерите такова местенце в движение. Кубинците имат връзки с роднини, познати, приятели  и винаги ще ви насочат към някой, който може да ви помогне или намери, каквото търсите, включително и, ако отивате в друг град. Също така, локалната турситическа компания може да ви даде оферти за това къде да отидете, както и да ви направи резервации. Най- хубавото е, че имате възможността да поживеете с местните, за да разберете колко прекрасни, сърдечни и топли хора са 🙂

Храна?

Хранителните магазини са такива с по- “луксозни” стоки, доближаващи се до нашите, и местни. Във вторите кубинците могат да пазаруват с купоните, които получават или с местната валута (CUP) . Там можете да видите виещи се опашки от хора, чакащи да купят един от трите налични продукта … В “турситическите” магазини можете да пазарувате с конвертируемо песо (CUC) и цените там надвишават в много пъти онези от местните магазинчета. И все пак цените са ниски, но със сигурност асортиментът е много ограничен 😉 Можете да си поръчате закуска и/ или вечеря в къщите, където нощувате срещу допълнително заплащане или да хапнете в ресторант. Оризът, бобът, пърженият банан (сортът не е този, който консумираме тук и е много вкусен на чипс) задължително присъстват в менюто, а ако сте любители на морските деликатеси, не им давайте прошка! А и плодовете- задължителни! Ром има навсякъде по магазините и няма да се разминете без Santiago de Cuba или Havana Club. Най-популярните местни бири -Bucanero и Cristal (и двете lager), които също са чудесни. И все пак, в жегата соковете от пресни плодове и кокосовата вода са най- освежаващата опция.

Пари и валута?

В страната има две официални валути – CUC (кубинско конвертируемо песо) или туристическата валута и CUP (национално песо)- тази, в която местните получават заплатите си се разплащат. Стойността на CUC е 25 пъти по- висока от CUP. Обменете и малко местна валута можете да се спазарите да я бутнете някъде, особено по пазари, колички за плодове, градски транспорт, местни услуги и в не толкова туристическите местности. Иначе цените, които ще получавате, ще са почти  винаги в CUC. Най- добре обменяйте парите си в обменните бюра (Cadeca) или в банки. Можете да теглите пари от банкомати (преди да заминете най- добре питайте банката си). American Express не ставаше за употреба никъде, когато ние бяхме там. Повече инфо в wiki

Всеизвестно е, че кубинците са беден народ, но разрешаването на частната инициатива е възможност за достъп до доход (и валута) в много пъти по- висок от средния. Домакините в мястото, където сте отседнали, ще са в пълна готовност да ви снабдят, с каквото имате нужда (често на по- високи цени, та, внимавайте).

Транспорт?

Турситическите автобуси (Viazul) са евтин и добър вариант за придвижване, но си запазете място по- рано. Цените (когато бяхме там) са колкото в България или по- ниски. Разбира се, вариантът с местен автобус е много по- евтин, но за него нямам много информация. Много добра идея, ако не и най- добрата, е и да си наемете кола и да не се съобразявате с графици и дестинаци. Също така, можете да си поръчате такси (или просто да помолите домакинът ви да се свърже с някой братовчед/ съсед/ познат с кола, която незабавно ще се преформатира в такси) и да се спазарите за цената. Често тя излиза колкото автобуса 😉

Интернет?

Много липсващ, скъп и бавен. Е, сега вече може и да има някакъв някъде.

Езикът?

Съвет- понаучете испански, ако не знаете или поне си вземете разговорник и речник. В провинцията понякога е трудно да се справиш само с английски. И все пак местните ще намерят начин да се разберат с вас и да ви помогнат.

Много и разнообразна информация има по форумите- tripadvisor, например, особено, ако мислите да пробвате някое по- нестандартно пътуване.

Надявам се да съм била полезна! Успех и приятно планиране 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s